Tournée Minérale: hef het glas op uw gezondheid!

In 2017 sloegen De DrugLijn en Stichting tegen Kanker de handen in elkaar.
Met ‘Tournée Minérale’ daagden ze iedereen uit om een maand lang geen alcohol te drinken. Het enthousiasme was enorm: meer dan 120.000 Belgen schreven zich in. 

De redenen waarom mensen mee doen zijn heel uiteenlopend: werken aan de gezondheid, kijken of de uitdaging vol te houden is, steunen van het kankeronderzoek, om wat kilo’s kwijt te geraken,… 

Team Kers&Pit is ook dit jaar troste deelnemer van Tournée Minérale. Hiermee proberen we mensen bewust te maken van hun alcoholgebruik, sommige handelingen stellen we zonder er bij stil te staan, uit gewoonte, omdat het van ons verwacht wordt of omdat het er gewoon bij hoort. Een glas wijn bij het eten, een pint na het sporten: voor velen maakt het deel uit van de dagelijkse routine. In 2013 dronk 82% van de Belgen alcohol, ook al brengt dat nogal wat risico’s met zich mee. Het beïnvloedt je gezondheid, zowel fysiek als mentaal (katers, ziektes, verslaving, geheugenstoornissen, ongevallen, gewelddadig gedrag, …). 

Cijfers van het alcoholgebruik in België verdoezelen het niet. Belgen dronken in 2015 gemiddeld 10,4 liter pure alcohol per hoofd van de totale bevolking. Dat kwam neer op 4,6 liter bier, 4,0 liter wijn, 1,5 liter sterkedrank en 0,3 liter andere alcoholische dranken.

Uit de resultaten van de gezondheidsenquête van 2013 blijkt dat onder de wekelijkse drinkers 17% van de Vlaamse bevolking meer drinkt dan 10 glazen per week (de hoeveelheid uit de nieuwe Vlaamse richtlijn). 9% van de patiënten bij de huisarts kreeg tijdens het laatste jaar de diagnose alcoholmisbruik of -afhankelijkheid. 

Dat er goede redenen zijn om een maand eens geen alcohol te drinken is duidelijk

Hef het glas op uw gezondheid, maar dan met een lekkere alcoholvrije versie. Alcoholvrije biertjes 0,0% zijn een alternatief voor de liefhebbers van een pintje. Maar let hierbij op met het suikergehalte per 100ml.  In deze non-alcoholische drankjes kan dit uiteenlopen van 1g suiker tot 10g suiker per 100ml. 

In de praktijk hebben we ook een receptenbundel ontwikkeld om te laten “zien en proeven” dat een mocktail minstens even lekker en feestelijk kan zijn als een echte gin-tonic of mojito. Vraag een gratis receptenbundel aan bij hallo@groepspraktijk-kersenpit.be