Anouschka Meuris (Klinisch-en gezondheidspsychologe)

Waarvoor kan je bij haar terecht? Ze stelt zich graag even voor.

Hallo, Ik ben Anouschka Meuris. Ik ben klinisch- en gezondheidspsycholoog voor jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen.

De interesse in het welzijn van de medemens en het gevoel ‘er te willen zijn voor anderen’ zijn bij mij aanwezig sinds de kindertijd. Daardoor ben ik in 2013 gestart aan mijn studies als master in de klinische- en gezondheidspsychologie. Na het afronden van deze studies heb ik enkele jaren gewerkt bij UPC Leuven, waar ik zowel op de Mind Body Unit, als ook op de OCS-raadpleging werkzaam was.

Mijn specialisatie ligt bij eetproblemen en angst- en dwangproblematieken (OCD), maar je kan zeker ook bij mij terecht voor ondersteuning bij stress, burn-out, faalangst, school- of werkmoeilijkheden, negatief zelfbeeld, donkere gedachten, interpersoonlijke moeilijkheden en veel meer.

  • Diverse eetproblematieken (anorexia, boulimia, eetbuien, …)

Eetproblemen doen zich voor in verschillende ‘soorten en vormen’, bij personen van verschillende leeftijdscategorieën en kennen de meest uiteenlopende oorzaken/aanleidingen.

Samen met jou probeer ik zicht te krijgen op het ontstaan van je eetprobleem en de impact die deze heeft op je dagelijks leven. Van daaruit proberen we samen te zoeken naar jou persoonlijke motivatie om tegen de eetstoornis te vechten en tools te vinden om in te zetten op een blijvende gedragsverandering. Onze praktijk biedt verder de ideale mogelijkheid om samen met onze diëtiste te werken aan de eetgewoontes, terwijl ik je ondersteuning kan bieden bij de psychologische weerstand van de eetstoornis tegen deze veranderingen. Ook onderliggende of gerelateerde thema’s zoals zelf- en lichaamsbeeld, relaties met anderen, perfectionisme…. neem ik graag samen met jou onder de loep om samen te zoeken naar handvaten in het omgaan met deze worstelingen.

  • Dwanghandelingen/ dwanggedachten

Dwanghandelingen en dwanggedachten hebben allemaal dezelfde basis: angst. En hoewel we allemaal angsten hebben, en deze ook nodig hebben om te overleven, nemen ze soms zo overmatig grote proporties aan dat dit destructief wordt voor jezelf. Zo kan het zijn dat je hoofd voortdurend rampscenario’s en uitwegen blijft bedenken en/of je oplegt om bepaalde handelingen te stellen of herhalen om ‘het risico dat’ te vermijden.

Wanneer we hierrond samen een traject opstarten, zetten we eerst in op een stukje ‘leren’. We gaan leren van waar deze angst komt, hoe het mechanisme van angst in elkaar zit en hoe dit specifiek geldt voor jou angst. Vervolgens gaan we, op jouw eigen tempo, systematisch plannen maken om je bloot te stellen aan je angsten om te leren dat deze niet gevaarlijk hoeven te zijn. Sommige dingen kunnen we samen oefenen in de praktijk, anderen bereiden we samen voor als huiswerkopdracht. De manier van aanpak en ook het tempo is echter afhankelijk van jouw persoonlijke hulpvraag, specifieke situatie en aanvoelen.

Daarnaast kan je ook bij mij terecht rond heel andere thema’s die te maken hebben met algemeen mentaal welzijn, zoals bijvoorbeeld burn-out, paniekaanvallen, verwerken van verlieservaringen, depressieve gevoelens, laag zelfbeeld, onzekerheid, perfectionisme, assertiviteit, omgang en relaties met anderen, piekeren, schoolstress,…

Ik probeer samen met jou opnieuw overzicht te krijgen over je eigen levensverhaal, om zo opnieuw zicht te krijgen op je eigen sterktes en vaardigheden. Met die vaardigheden en sterktes kunnen we dan samen aan de slag in de zoektocht naar handvaten en motivatie die helpend zijn bij deze persoonlijke moeilijkheden.

Consultaties te Ramsel, Groepspraktijk Kers&Pit zijn op donderdag (10u – 19u) & vrijdag voormiddag.

Meer info of afspraak stuur me een mailtje: anouschka@groepspraktijk-kersenpit.be 

Website: https://www.anouschkameuris.be/